Snode plannen

Snode plannen

Nou daar had mijn vorige relatie een panische angst voor. Misschien heb je het zelf ook meegemaakt dat je partner alles van je wilde weten en van haver tot gort, van minuut tot minuut wilde weten waar je uithangt en wat je doet? Of misschien wil jij dat juist van jouw partner weten! 

Mijn vorige relatie was er zo eentje. Mijn partner had daar last van. Onder het mom van dat zij zoveel gewelddadigs had meegemaakt, zei ze panisch te zijn voor onverwachte dingen en het zou haar rust geven als zij wist wat ik deed, waar en met wie ik dan was. Andersom, als zij weg was, wist ik het nooit. 

 

Nou kun jij je afvragen hoe ik daarin geraakt was. Nou dat is eigenlijk heel simpel. Ik had zelf een beeld van relaties die niet klopte. Ik noem dat nu Hollywooddenken. Stel jij je een relatie eens voor als een foto die gemaakt is op het beste moment van jou en jouw partner samen. Mijn gedachte was dat die foto er dan altijd zo moest blijven uitzien en dat die altijd diende te overeenkomen met de werkelijkheid. Dus als er dan iets gebeurde en er een scheur in die foto kwam, dan deed ik daar snel een plakkertje aan de achterkant en retoucheerde ik de voorkant zodat alles er weer goed uitzag, precies zoals ik dacht dat het hoorde. 

Ik was dus continu de relatie aan het redden. Ik kan wel zeggen dat het kwam doordat zij een verborgen narcist was met borderline trekjes, maar ik had daar dus duidelijk een rol in. 

 

Een van de belangrijkste gedachten die ik had was dat een relatie altijd diende te slagen. Eigenlijk had ik dat bij mijn huwelijk ook zo gedaan. Altijd maar doorgaan, want de relatie dient te slagen.

Bedreigende vriendschappen

Een van de dingen waar ik in ben meegegaan en waar ik echt spijt van heb, is de sanering van vriendschappen die door haar werden opgedragen. Dit leidde ertoe dat ik ermee instemde dat ik zelfs de meest dierbare vriendschappen, die zij als bedreigend beschouwde verbrak.

 

Het moge duidelijk zijn. Het begon heel verliefd en toen het een relatie leek te worden, kwamen er eerst hele kleine onbeduidende eisen, die verpakt waren als verzoekjes omdat het anders haar in haar trauma zou triggeren. Nu weet ik alles van trauma’s af, ik heb er zelf genoeg gehad. Op dat moment waren die trauma’s nog steeds actief. Dat is geen excuus, maar verklaart wel dat ik op dat moment nog niet op een gezonde manier kon reageren en mijn eigen grenzen daarin kon bewaken. Ik deed juist het tegenovergestelde, omdat ik wist hoe het was om getriggerd te worden deed ik er alles aan om haar te beschermen daarvoor en offerde ik mijn persoonlijkheid daaraan op. Ik werd als een soort bonsaiboompje kort en klein gehouden en ik ging daar nog in mee ook. 

Een nieuw begin

Na 3,5 jaar, in november 2017, was het genoeg en ben ik afgehaakt. Ik was stukje bij beetje helemaal in het drijfzand gezakt en was mijzelf helemaal kwijt geraakt en in dat proces ook nog alle vrienden en vriendinnen die ik ooit had gehad.

 

Ik stond er toen dus helemaal alleen voor en op 2 november kreeg ik daaroverheen ook nog eens mijn laatste ongeluk. Dit bleek een groot cadeau! Voor het eerst in mijn leven moest ik voor mezelf gaan zorgen i.p.v. voor een ander. Dat heeft alles veranderd. 

 

Toen kwam ik 365 Dagen Succesvol tegen en deelname daaraan heeft bij mij als een katalysator gewerkt. Mijn jaarthema ging over vriendschap en mensen ontmoeten. Een nieuwe relatie, acht dat is wat voor 2019, daar stond mijn hoofd echt niet naar. 

 

Ik wilde ook oude vriendschappen herstellen voor zover dat kon. Eentje in bijzonder. Deze vrouw, Claudette, kende ik al jaren en zij kende mijn verhaal en ik het hare. We hadden altijd een groot vertrouwen in elkaar gehad en ik had dat vertrouwen op brute wijze geschonden door het contact te verbreken. 

Mijn cirkelgenoten zullen het zich nog wel herinneren dat ik daar in 2018 heel erg mee zat en de pogingen die ik heb gedaan om dat contact te herstellen en dat is uiteindelijk gelukt! Tja, zij was natuurlijk toch wantrouwend, want ik had haar eenmaal af geserveerd en welke garantie had ze nou dat ik dat niet voor een tweede maal zou doen? 

Relatie

Het universum geeft je altijd wat je nodig hebt en waar je voor open staat. Ook al had ik gezegd dat een nieuwe relatie pas in 2019 op de agenda zou staan, diende die zich in maart 2018 in de vorm van Els, op de dansvloer van Tandanza, aan.  

Dit liep nu eens helemaal anders. Helemaal geen Hollywoodgedachtes. Interesse in elkaar rustig aftasten, spannend leuke dingen doen, zakelijk samen gaan werken en elkaar steeds beter leren kennen. We gaven en geven elkaar de ruimte om te groeien, om zelf ook de wegen en manieren te zoeken waarvan we denken dat die ons zullen helpen om te groeien. 

Wat voor mij ineens bijzonder was, was het contact met anderen dat er mocht zijn. Zij voelde zich niet bedreigd daardoor en ik ook niet wanneer zij contact heeft met anderen. 

Het is fijn om bij elkaar te zijn en toch mijn eigen pad te mogen lopen. Zo ervaart zij dat ook en we groeien nog steeds.  

Snode plannen

Vandaag ben ik de hele dag met Claudette op pad geweest in Veenendaal. “Wij zweerden plechtig dat we snode plannen hadden” en lunchten bij mijn oud ING-collega Joyce (Bij Joyce) dat was fijn. Maar daar vertel ik jullie een andere keer misschien wel over. 

 

Ik ben dankbaar dat ik de afgelopen twee jaren zoveel  mooie nieuwe mensen heb mogen ontmoeten, nieuwe vriendschappen heb mogen maken en dat deze, voor mij, bijzondere vriendschap met Claudette hersteld is. Ik durf zelfs te stellen dat deze nu zoveel beter is dan voorheenvanwege de persoonlijke groei die we beiden hebben doorgemaakt. 

©14-12-2019 Anton van Ensbergen