De Box

De Box

Één van de voordelen van het feit dat mijn niet aangeboren hersenletsel is genezen, of in ieder geval dat de gevolgen daarvan zijn verdwenen, is dat ik weer heerlijk met mijn neus in de boeken zit.

We hebben ons tijdens de Effortless Coaching opleiding verdiept in het werk van Byron Katie, maar misschien ben jij er op een andere manier mee in aanraking gekomen, bijvoorbeeld als je deel hebt genomen aan 365 Dagen Succesvol. Ik maak van het werk veel gebruik in de dagelijkse praktijk.

Wanneer jij het de principes van het werk van Byron Katie kent kan ik me eigenlijk niet anders voorstellen dan dat je zeker ook geïnteresseerd zult zijn in dit boek als aanvulling.

Ook wanneer jij zelf moeite hebt met het werk van Byron Katie, of daar helemaal geen kennis van hebt, kan dit boek je een ander inzicht geven over zelfrechtvaardiging en je handvatten geven die wellicht voor je werken.

Het boek

In dit boek, De Box, wordt aan de hand van het verhaal van een man die, in zijn nieuwe baan, stap voor stap wordt ingewijd in de principes van de box. De box is een metafoor voor de situatie waarin je eigen tekortkomingen jou gevangen houden in een patroon van zelfrechtvaardiging.

Wanneer je in de box zit dan sta je niet meer open voor de ander, oordeel je snel en mogelijk ben je ook nog chagrijnig of zelfs kwaad op die ander. Herkenbaar? Ook hier is de vraag of het waar is een hele belangrijke en ook het omkeren zie je in het principe van de box terug.

Het mooie van de box vind ik dat het ook behandeld hoe je erin komt. Door dit te herkennen is het nog makkelijker om het om te draaien. Misschien zelfs makkelijker dan bij het werk van Byron Katie. 

Een echte aanrader als je het boek nog niet kent:

De Box – The Arbinger Institute –  ISBN 978-90-470-0869-9

Veel leesplezier,
Anton