Vision Board versus Goal Mapping

Vision Board versus Goal Mapping

Wow, vandaag kwam ik tijdens het opruimen een tas tegen met inhoud. Ik kreeg een grote glimlach op mijn gezicht toen ik zag dat het de “scheursels” waren die ik tijdens één van de weekenden van 365 Dagen Succesvol uit allerlei tijdschriften had gescheurd.

We hadden de opdracht gekregen om gedurende de tijd van een nummer dat gedraaid werd, intuïtief alles te scheuren wat ons aansprak, uit de tijdschriften die we zelf hadden meegebracht. Aan het eind van dat nummer, vroegen ze ons te ruilen van stapeltjes tijdschriften met de buren en kregen we weer de kans om gedurende de tijd van één nummer weer te scheuren.

Wat is een Vision Board?

Een Vision Board is meestal een collage van beelden die doelen en dromen vertegenwoordigen. Wij deden dat dus met foto’s die we uit tijdschriften scheurden, de foto’s mochten ook woorden bevatten die je inspireren om je dromen te manifesteren en te komen waar je naartoe wilt. Het was de bedoeling om op een groot vel in het midden je eigen foto te plaatsen en daaromheen alles wat je uitgescheurd had te plakken.

Hoewel Vision Boarding een veelgebruikt hulpmiddel is, is er niet veel onderzoek naar de effectiviteit ervan. Er is wel onderzoek dat suggereert dat het ons kan helpen onze doelen gemakkelijker te bereiken. Dit kan te maken hebben met hoe Vision Boards ons helpen zelfbewustzijn te krijgen en zelf te reflecteren over wat belangrijk voor ons is.

Vision Boards kunnen ons ook helpen ons voor te stellen hoe een positieve toekomst er voor ons uit zou kunnen zien. Het verbeelden van een positieve toekomst is een nuttige manier om positieve emoties en optimisme te vergroten. En positieve emoties creëren vaak kansen en vergroten de kans op succes.

Hoewel onderzoek de voordelen van het maken van een Vision Board niet direct beoordeelt, suggereert het dat veel van de componenten van Vision Boarding potentiële voordelen hebben voor ons welzijn en succes. Het is gewoon belangrijk om te onthouden dat Vision Boards geen magie zijn. Integendeel, ze kunnen je helpen beter te begrijpen wat je zou willen manifesteren

Op de fotocollage: bovenste foto’s Vision Board “scheursels” en de onderste een deel van de Goal Map “Fit en Gezond”

Wat is een Goal Map?

Een Goal Map is een routekaart voor je leven. Het is één document waarin jouw persoonlijke doelstellingen over een bepaald thema duidelijk zijn uiteengezet. Een Goal Map kan je doelstellingen op alle gebieden van je leven omvatten, van fysiek tot sociaal, van professioneel tot spiritueel, financieel, cultureel enzovoort, of juist één specifiek doel.

De verschillende aspecten van je leven zijn allemaal van elkaar afhankelijk natuurlijk. Je levensactiviteiten en hobby’s strijden om dezelfde beperkte middelen: je tijd en je energie. Je moet naar je leven als geheel kijken! Het mooie van een Goal Map is dat deze uitgebreid kan zijn en alles bevat en dat je dan Goal Maps kunt maken voor elk detail (thema) uit jouw allesomvattende Goal Map.

Vision Board versus Goal Mapping
=
Intuïtief versus Doelgericht

Intuïtief

Een visionboard is heel intuïtief en eigenlijk kun je pas achteraf zeggen wat het betekent heeft. Bij 365 Dagen Succesvol had het visionboard betrekking op één jaar.

Vooraf had ik geen idee wat alle plaatjes voor mij zouden gaan betekenen. Ik zag wel dat er levensthema’s voorbij kwamen die met mijn persoonlijke ontwikkeling te maken hadden en het achterlaten van mijn PTSS. Kreten als: “Ontdek”, “Smelten de ijsblokjes van mijn hart”, “Alarmbellen”en andere refereren er m.i. naar.

Wat wel frapant is, is dat ik geen idee had waar die mooi gekleurde vogel voor zou kunnen staan. Later dat jaar verhuisde ik en weet je wat: de huiseigenaren hadden er één.

Er is zelfs 1 plaatje dat ook nu nog van toepassing is bij mij huidige doelen. Kun jij op de foto zien welke dat is?

Doelgericht

Een Goal Map werkt eigenlijk veel concreter. Het heeft te maken met NLP, het transformeren van gedachten en het aanspreken van zowel de linker- als rechterhelft van de hersenen. Daarom schrijf je een Goal Map ook eerst uit en voeg je er daarna plaatjes bij, zodat beide hersenhelften worden aangesproken.

Ook dit heeft met manifesteren te maken, net als bij een Vision Board, alleen heb ik gemerkt dat een goal map veel meer invloed heeft op het veranderen van patronen die je hinderen om je doelen te maken.

In zeven stappen stel je makkelijk jouw eigen Goal Map samen. Daarmee geef je aan wat je wilt bereiken, waarom, hoe en wie of wat je kan helpen dat te bereiken.

Ik maak mijn Goal Maps nu digitaal op de website van Brian Mayne, die zich hier al tientallen jaren mee bezig houdt. Je kunt er meer over terugvinden op Goal Mapping for you – Brian Mayne’s World of Goal Mapping

Hoe ik het nu toepas?

Goal Mapping heeft mijn interesse en ik vind het fijn dat ik een Goal Map op ieder thema van mijn leven kan toepassen. Wat ik ook heel fijn vind is dat ik de Goal Map op elk moment kan aanpassen wanneer mijn inzichten veranderen.

Op dit moment heb ik 3 Goal Maps gemaak. Eentje voor mijn levensdoelen, eentje voor mijn business doelen en eentje over mij gezondheid en gewicht. Over die laatste zal ik je wat meer vertellen en dan begrijp je misschien het verschil meer.

Goal Map: Fit en Gezond

Ik heb drie zware ongevallen gehad en tijdens revalidatie kwam ik steeds flink  aan in de periode dat ik morfine gebruikte. Na het eerste ongeval was ik van 95 kg in een paar jaar naar 147 kg gegaan. Veel te veel natuurlijk. Ik kreeg dat er toen op wilskracht af. Toen het eraf was werd ik aangereden en ging mijn gewicht naar 125 kg. Uiteindelijk heb dat weer weten te verlagen en schommel ik nu geruime tijd rond de 113 kg.

Gisteren, tijdens een coaching met Brian Mayne, kreeg het volgende inzicht:

“Ik kan me géén enkele voorstelling maken van hoe ik eruit zie 

wanneer ik een gezond gewicht van rond de 88 tot 90 kg heb!”

Ik kan me wel nog heel goed voorstellen hoe het was toen ik 147 KG woog en 5XL kleding droeg. Ik kan me ook nog heel goed voorstellen dat ik gemiddeld 73 kg woog begin jaren ’90 en dat was ook niet oké. Maar hoe ik me voelde en woog toen ik 95 kg was en parachute sprong, daar heb ik geen beeld van.

Gek hè, of misschien toch niet? In die tijd was ik overspannen, burned out en er was PTSS geconstateerd. Deze gesteldheid is verdwenen, ik ben nu ontspannen, vrolijk en gelukkig. Geen spoor meer van die geestelijke ellende.

Geen wonder dat ik het dan niet kon bereiken. Immers vertelde mijn onderbewuste dat het huidige gewicht oké zou zijn, want van een ontspannen, vrolijke en gelukkige Anton die het juiste gewicht heeft, had mijn brein geen beeld.

Ik besef me nu ook dat het “gezonde gewicht” wellicht onbewust was gekoppeld aan het krijgen van 3 ongelukken. Immers was ik op het juiste gewicht toen mijn parachute niet openging en ook weer toen ik 7 jaar later, net nadat ik al die moeite had gedaan om te revalideren weer werd aangereden.

Dat is dan ook de reden dat ik een Goal Map over “Fit en Gezond” heb gemaakt. Om mijn brein een beeld te geven hoe ik eruit zal zien wanneer ik een gezond gewicht heb, heb ik in het midden een foto geplaatst van hoe ik eruit wil zien als het zover is en mijn eigen gezicht erop gefotoshopt.

Het maakt me vrolijk en het motiveert me.

Het is een keuze

Al met al is het natuurlijk een keuze wat je doet. Kiezen voor een Vision Board of een Goal Map en het één sluit het andere niet uit en met beiden ben je bezig jouw toekomst in beeld te brengen.

Warme groet,
Anton