JOUW VERDEDIGINGSLINIES OP STERKTE

JOUW VERDEDIGINGSLINIES OP STERKTE
Foto: Pixabay

Om ons lichaam te beschermen hebben wij verschillende verdedigingslinies. Deze verdedigingslinies verdienen onze aandacht en de beste ondersteuning die we ze maar kunnen geven. Want wanneer deze verdedigingslinies optimaal functioneren, kunnen wij optimaal genieten van ons lichaam.

VERDEDIGINGSLINIES

We hebben 3 verschillende verdedigingslinies, die als 3 schillen werken. Is de ene niet voldoende en komt de dreiging er doorheen, dan is er nog de volgende.

Onze 1e verdedigingslinie bevindt zich aan de buitenkant en bestaat uit passieve barrières. Deze barrières omvatten je huid, luchtwegen, spijsverteringskanaal, de urinewegen en voor vrouwen ook de vagina.

De 2e verdedigingslinie wordt het aangeboren immuunsysteem genoemd. De cellen van deze verdedigingslinie vallen meerdere ziekteverwekkers aan. Dat doen deze cellen iedere keer weer opnieuw op dezelfde manier. Dus bij iedere infectie wordt dezelfde actie uitgevoerd, hoe vaak de infectie ook plaatsvindt.

Net als de 2e is de 3e verdedigingslinie een inwendige en wordt het verworven immuunsysteem genoemd en bestaat eveneens uit cellen. Deze specifieke cellen vallen echter maar één type ziekteverwekker aan. Het verworven afweersysteem wordt ook wel het adaptieve afweersysteem genoemd omdat het elke keer dat diezelfde infectie weer voorkomt de verdediging effectiever wordt en de reactie sterker.

Je zou kunnen zeggen dat naast deze 3 fysieke verdedigingslinies is er ook nog eentje en die betreft jouw geestelijke gesteldheid. Wanneer jij lekker in jouw vel zit, dan ga je zeker anders met de dingen om en ben je eerder automatisch geneigd dingen te doen die herstel bevorderen.

BEVOORRADING VERDEDIGINGSLINIES

Net als bij verdedigingswerken zoals forten, kastelen en bunkers, is een goede bevoorrading van cruciaal belang om een aanval adequaat af te kunnen slaan en de tijd dat een belegering duurt te doorstaan.

We zijn allemaal wel eens ziek, maar hoelang blijven we ziek? Dit hangt over het algemeen van de ziekte af. Soms duurt een ziekte langer of korter dan we denken. Zo duurt griep (influenza) 3 tot 5 dagen en kan een buikgriep 1 tot 4 dagen duren. Een verkoudheid of een keelontsteking kan enkele dagen tot maanden duren. Het verloop is voor een groot deel afhankelijk van het goed functioneren van jouw verdedigingslinies, want een gezond lichaam met een gezonde geest kunnen het ziekteherstel zeer positief beïnvloeden.

Door een gezonde levensstijl kun je de kansen om ziek te worden aanzienlijk verkleinen. Dit betekent over het algemeen dat je kiest voor gezonde voeding en drinken waarbij je ervoor zorgt dat je voldoende voedingsvezels, vitamines, mineralen en essentiële vetzuren binnenkrijgt. Regelmatig bewegen of sporten draagt enorm bij aan een gezonde levensstijl.

Wanneer je zelf de eerste stappen wilt zetten dan kun je alvast stoppen met roken, alcohol, suikers,  oliën gehaald uit zaden, fastfood en ander bewerkte voedingsmiddelen. Dit soort voedings- en genotsmiddelen ondermijnen de effectiviteit van jouw verdedigingslinies drastisch en werken ontstekingsbevorderend in het lichaam. Hierdoor ontstaan laaggradige ontstekingen, die op lange termijn voor veel ellende kunnen zorgen. Volgens de Scientific American (2009), zijn ontstekingen de achterliggende oorzaak van vrijwel alle chronische ziekten.

KRACHTVOER VOOR CELLEN

Er zijn twee hoofdcategorieën voedingsvezels: oplosbare en onoplosbare. Oplosbare vezels zijn vezels die oplossen in water en een dikke, gelachtige substantie vormen. Onoplosbare vezels daarentegen absorberen vloeistof terwijl ze door het spijsverteringskanaal reizen.

De beste krachtvoer voor jouw interne verdedigingslinie zijn 1-3, 1-6 Bètaglucanen!

1-3, 1-6 Bètaglucanen, in hun specifieke vorm, behoren tot de oplosbare voedingsvezels en dienen als voeding voor de cellen van het primair aangeboren immuunsysteem.

Juist deze bètaglucanen zijn cruciale wapens in de strijd om gezond te blijven. Wanneer er voldoende als voeding aanwezig is voor deze cellen, dan kunnen die effectiever hun werk doen. Deze bètaglucanen versterken ons op een natuurlijke wijze en helpen de slagkracht op ziekten en infecties te optimaliseren.

Ons lichaam produceert zelf geen bètaglucanen. Ons lichaam kan bètaglucanen uitsluitend via voeding binnenkrijgen.

Ondanks dat bètaglucanen van nature voorkomen in voedingsmiddelen zoals bakkersgist, shiitake-paddenstoelen en sommige graankorrels, komen ze te weinig voor in ons dieet. Daarom is het fijn te weten dat ze ook aan het dieet toe te voegen zijn middels supplementen.

WERKING

Er zijn nogal wat studies die aantonen dat bètaglucanen fungeren als immunomodulatoren, wat betekent dat zij een reeks gebeurtenissen in gang zetten binnen het immuunsysteem waardoor het efficiënter wordt.

Bètaglucanen stimuleren bijvoorbeeld ook de activiteit van macrofagen. Dit zijn veelzijdige immuuncellen die binnendringende ziekteverwekkers opnemen en vernietigen en daarbij andere immuuncellen aanzetten tot aanvallen.

Net zoals andere soorten oplosbare vezels, vertragen bètaglucanen de passage van voedsel wanneer het door jouw darmen reist. Dit verlengt de tijd voor jouw lichaam om voedsel te verteren, wat je langer een vol gevoel kan geven.

GEZONDHEIDSVOORDELEN

Door het verzorgen van onze verdedigingslinies, ze de aandacht te geven die nodig is en dan de beste ondersteuning geven die we ze maar kunnen  bieden, levert juist dat ons persoonlijk veel gezondheidsvoordeel op . Want wanneer deze verdedigingslinies optimaal functioneren, kunnen wij optimaal genieten van ons lichaam en genieten van de voordelen die dat biedt.

Wil jij nu weten hoe jij jouw gezondheid op een hoger niveau kunt brengen?

Neem dan nu contact met me op, dan vertel ik je in een persoonlijk gesprek van 15 minuten hoe je dat het beste kunt doen en hoe je met een simpele droogbloedtest inzicht krijg in wat je nodig hebt.

Ga je de oplossing gebruiken? Dan doen we na 4 maanden nog een test zodat je kunt zien dat het echt werkt.

Gezonde groet,
Anton

Bronnen: