Afgelopen week was het de Week van de HSP (hoog sensitief). HSP is een eigenschap van het zenuwstelsel, waarbij de zintuigen gevoeliger zijn voor prikkels van buitenaf. Mensen met HSP kunnen hierdoor gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld licht, geluiden en emoties.

Hersenaandoeningen

Hersenaandoeningen

Recent onderzoek heeft aangetoond dat er een relatie bestaat tussen HSP en bepaalde nutriënten. Zo is er een link gevonden tussen omega-3 en vitamine D3 met betrekking tot hoog sensitiviteit door hersenaandoeningen, zoals ADHD en autisme.

Omega-3 vetzuren spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen. Een tekort aan omega-3 kan leiden tot klachten zoals tegenvallende prestaties op cognitief gebied en emotionele instabiliteit. Vitamine D3 is verantwoordelijk voor het reguleren van de cellulaire celdeling en groei, wat bijdraagt aan de ontwikkeling en het onderhoud van onze hersenen. Een tekort aan vitamine D3 kan leiden tot cognitieve achteruitgang en een verhoogd risico op depressie.

Wanneer de niveaus van omega-3 en vitamine D3 verbeteren kan dat tevens leiden tot een verbetering van de klachten bij mensen met HSP door hersenaandoeningen.

Hersenletsel

Er zijn ook studies die aangeven dat mensen met hersenletsel, zoals een hersenbloeding, soms gevoelig kunnen zijn voor overstimulatie van de zintuigen en emotionele prikkels. Dit kan gepaard gaan met symptomen die vergelijkbaar zijn met die van HSP, zoals moeite met het verwerken van prikkels en intensere emoties. Er is op dit moment echter weinig bekend over de relatie tussen nutriënten en HSP-symptomen bij mensen die een hersenletsel hebben opgelopen.

Herstel van hersenbeschadiging

Er is wel enig onderzoek gedaan naar de relatie tussen voedingsstoffen en herstel van hersenbeschadiging. Bijvoorbeeld, omega-3-vetzuren en vitamine D3 spelen belangrijke rollen bij de ontwikkeling en bescherming van de hersenen, wat mogelijk kan helpen bij het herstel van hersenletsel. Bovendien is er aangetoond dat een dieet met voldoende nutriënten de hersengezondheid en het herstel kan bevorderen na een hersenletsel.

Meten is weten

Het is echter belangrijk om op te merken dat elk individu uniek is en dat de impact van hersenletsel op het zenuwstelsel en de mentale gezondheid sterk kan variëren. In alle gevallen is het dan ook belangrijk om voldoende van deze nutriënten binnen te krijgen, zeker bij mensen die hoog sensitief zijn. Daarbij is het ook belangrijk te weten hoeveel je binnen dient te krijgen en of je het überhaupt nodig hebben. Daarom is het belangrijk om te testen zodat je niet hoeft te gissen.

Laten we niet alleen tijdens speciale HSP-dagen stilstaan bij dit onderwerp en ons bewust zijn van het belang van een gezonde voeding en levensstijl, met name voor degenen die hoog sensitief zijn.

Gezonde groet,

Anton

Wil je meer weten over hoe je dit kunt testen?
Neem dan contact met me op,
ik leg het je graag geheel vrijblijvend uit.

Bronnen

  1. Kiecolt-Glaser, J. K., Belury, M. A., Porter, K., Beversdorf, D. Q., Lemeshow, S., & Glaser, R. (2012). Depressive symptoms, omega-6: omega-3 fatty acids, and inflammation in older adults. Psychosomatic Medicine, 74(6), 573-579.
  2. Patrick, R. P., & Ames, B. N. (2015). Vitamin D hormone regulates serotonin synthesis. Part 1: relevance for autism. FASEB Journal, 29(6), 2207-2222.
  3. Tost, H., Champagne, F. A., & Meyer-Lindenberg, A. (2015). Environmental influence in the brain, human welfare and mental health. Nature Neuroscience, 18(10), 1421-1431.
  4. Peirson, S. N., & Brown, L. A. (2019). The potential of vitamin D and tryptophan as therapies for autism and other neuropsychiatric conditions. Nutrients, 11(11), 2625.
  5. Griffiths, S., Rooney, C., Bryce, C., & Mowat, D. (2015). Dietary patterns of children with autism spectrum disorder: A study of children aged 4–8 years in Perth, Western Australia. Autism, 19(3), 317-324.

 

.