Het maakt niet uit hoe langzaam je gaat, zolang je maar niet stopt“, is een vaak geciteerde zin. Ik denk dat het in de meeste gevallen waar kan zijn, maar vaker dan zou je denken is juist deze zin een valstrik die je tegenhoudt echt te leven.

Het is waar dat als je alles doet wat je moet doen om je doel te bereiken, het misschien langzamer kan gaan dan verwacht. Dit is gewoon de aard van de rivier van jouw leven waarin jij je nu eenmaal bevindt. Soms stroomt die levensrivier langzaam, soms wat sneller en soms voelt het alsof je in de stroomversnelling zit. Af en toe is er een waterval die zelfs chaos kan veroorzaken of je supersnelheid kan geven. In alle gevallen moet je verstandig navigeren.

Als het zo is dat de rivier bepaalt hoe langzaam of snel hij stroomt en dus hoe langzaam of snel jij gaat, dan is het de beste keuze om net zo snel te gaan als de rivier. Wanneer je probeert sneller of langzamer te gaan, zal het je hoogstwaarschijnlijk frustreren en een burn out opleveren. Het maakt niet uit hoe langzaam je Β gaat, zolang je maar niet stopt wanneer je beseft dat het zo is dat de rivier bepaalt hoe langzaam of snel hij stroomt.

Het maakt wel uit of je langzaam gaat als dat komt omdat jij jezelf saboteert. Dat kan bewust of onbewust gebeuren. Maar in dat geval zit het in de sabotage zelf, het werk dat je moet doen verborgen. Pas nadat je dit probleem van zelfsabotage hebt opgelost, kun je echt op de juiste snelheid doorgaan. Dan kun je doen wat je denkt dat je moet doen en ontdekken wat jou echt drijft, je doel vinden en een glimp opvangen van wat je volledige potentieel zou kunnen zijn.

Het maakt wel uit of je langzaam gaat als langzaam gaan een gevolg is van zelfrechtvaardiging. In dat geval is het slechts een excuus om niet uit te blinken, niet te versnellen of zelfs de snelheid te gaan die bij je past, ook al zou dat op bepaalde momenten langzaam zijn.

Het is een beetje alsof je een coureur bent en je wilt de beste ter wereld zijn. Laten we hem een willekeurige naam geven. Max vind ik wel een goede. Max positioneerde zich op pole position en zijn focus is optimaal voor de race. Dan begint de race, hij geeft gas en zijn hele kunnen is op zijn best. Maar het maakt niet uit hoe goed een coureur is, als er een mechanische storing in zijn auto zit, dan kan het zijn dat hij langzamer gaat dan bedoeld, langzamer dan hij aankan, langzamer dan zijn volledige potentieel aan zou kunnen en dan zou Max misschien niet de beste coureur ter wereld worden….

Als je open minded bent, kun je dit bij jezelf onderzoeken door jezelf deze vragen te stellen:

πŸ€ waarom ga ik zo langzaam?
πŸ€ doe ik alles wat ik nu kan doen?
πŸ€ neem ik de daadwerkelijk stappen die me brengen waar ik wil zijn?

En als je antwoord “ja” is op die vragen, daag ik je uit om eerlijk te zijn tegen jezelf en ik bedoel wees helemaal eerlijk tegen jezelf. Nee, wees onverbiddelijk eerlijk tegen jezelf en stel jezelf dan eens de vraag:

β€œGa ik echt de snelheid die past bij de stroom van mijn levensrivier?”

Warme groet,
Anton