Trauma en ziektewinst

Trauma en ziektewinst
Bron: PixaBay

Net een ontzettend leuk gesprek gehad met een goede vriend van mij uit Noorwegen, die ook bij mij wel wat coaching heeft afgenomen. En toen hadden we het over trauma’s, het ontstaan van trauma’s, over spookclusters en hoe je daar dan van af kunt komen. Toen kwamen we op een gegeven moment uit op het fenomeen: ziektewinst.

En als je over ziektewinst praat, dan ja, worden sommige Mensen heel erg boos. Heel begrijpelijk, want hoe durf je te zeggen dat ik ziek ben en dat ik daar winst uit behaal?

Maar dat kan heel simpel zijn, hè? Dat kan heel simpel zijn omdat je ziek bent, dat je gewoon even niet hoeft te werken, niet hoeft deel te nemen aan de maatschappij, of iets anders en dat je gewoon lekker doorbetaald wordt. Daar is helemaal niks mis mee.

Belemmering

Maar het kan ook een belemmering zijn om een therapie of een coaching aan te gaan, om tot heling te komen. En als je heel erg boos bent op iemand die jou een bepaald leed heeft aangedaan of misschien zelfs aansprakelijk kunt stellen. Werkgever, of misschien zelfs een ministerie? En je bent daarmee in gevecht omdat je erkenningen wilt.

Dan zit hem daar die ziektewinst in. Dat zit hem in die erkenning die je wilt. Die zit hem in misschien wel in de schadevergoeding die je wilt. De vraag is dan alleen: 

“Hoe lang wil je daarmee doorgaan? En wat kost het je dan?”

Heb je na het bekijken van de video zelf het idee dat “ziektewinst” jou belemmerd om stappen naar een leven zonder trauma te zetten, neem dan gerust contact met me op.

Gezonde groet,
Anton