Presenter Mastery

Presenter Mastery

In het jaar 2022 bevond ik me te midden van de betovering van Oslo, bij een conferentie die de geest voedde en de ziel prikkelde. De heerser van het podium was niemand minder dan de meester van het spreken, David JP Phillips, en zijn aanwezigheid was een ware openbaring.

Het was als een magisch ritueel, een 90 minuten durende ceremonie waarbij de aandacht van een menigte van tweeduizend zielen werd gevangen en vastgehouden. Geen enkele ziel waagde het de zaal te verlaten, geen enkele hand beroerde zijn telefoon. Zijn kunst om de geesten van tweeduizend toehoorders te betoveren was simpelweg ongeëvenaard.

“Ik kan nog veel van hem leren,” fluisterde mijn ziel. Mijn eigen kunst van het presenteren en vertellen was ver verwijderd van het optimale, maar in die ene keynote had David al enkele van zijn magische stappen en kruiden onthuld. Toen het aanbod kwam om een jaar lang te worden gecoacht door hemzelf, Alexander Grabner-Jarlung en Tasneem Hartley, was mijn besluit snel genomen.

Een jaar lang zou ik me onderdompelen in de diepten van de 110 Stappen. Stappen verrijkt met de 136 Kruiden. Kruiden die wekelijks werden geoefend in korte speeches van één minuut. Deze speeches dienden als brandstof voor de beruchte Hot Seat, waarin je een speech van twee minuten live presenteerde voor alle deelnemers, onder het kritische oog en oor van de meesters en hun adjudanten. Feedback werd rijkelijk gegeven, als brandstof voor verdere groei en ontwikkeling als spreker van formaat.

Bij aanvang van het jaar stuurde ik een video van tien minuten in, een weergave van mijn kunst zoals ik dacht dat die moest zijn. Deze werd geanalyseerd en voorzien van waardevolle tips, de zaadjes van groei. Doorheen het jaar van Presentatie Meesterschap onthulde zich een wereld van inzichten over spreken, vertellen, en de ware aard van een presentatie – ver verwijderd van enkel PowerPoint-slides. De video van tien minuten die ik aan het einde van het jaar indiende, getuigde van een metamorfose, een transformatie van mijn kunst.

Ik ben vervuld van vreugde, dankbaarheid, en diepe tevredenheid voor dit jaar van groei en transformatie. Mijn communicatiestijl is drastisch veranderd, niet alleen in zakelijke context maar ook in mijn persoonlijke sfeer. Moge de kunst van het spreken zich blijven ontvouwen, als een eindeloze reis naar de horizon van meesterschap.